Skab en mere stressfri tilværelse allerede idag

FORSTÅ HVORDAN DU MED DENNE SIMPLE LEVEREGEL KAN SKABE EN MERE STRESSFRI TILVÆRELSE ALLEREDE IDAG

Ca. 300.000 har stress i Danmark og ca. 1.400 dør årligt som følge af stress. Det er en alvorlig sag, udover at det begrænser vores levetid samtidig med er det ekstremt som det går ud over vores livskvalitet. En af de mest simple ting, som jeg har integreret i mit liv i dag, er den helt essentielle forståelse af, at vi er alle et stykke NATUR, og vi kræver balance. Forskubbes vores indre homeostase (indre balance) så får vi en regning i sidste ende, som er et vink med en vognstang om, at vi skal genoptage denne uskrevne lov om balance og respektere den dagligt.

Nu til den lidt nørdede del- håber du hænger på- jeg vil simplificerer så meget som muligt, for at forstå, hvorfor vi ikke bare kan leve i overhalingsbanen konstant, fordi det kører da måske meget godt, og dermed tro, at vi sagtens lige holde den kørende i samme gear over længere eller kortere tid.

 

DIT INDRE STRESS BAROMETER- NERVESYSTEMET ER DIN VEN SOM PASSER PÅ DIG

Helt grundlæggende er stress en ubalance i vores nervesystem. Nervesystemet består af 2 på hinanden modpoler, den ene del af nervesystemet kaldes det parasympatiske nervesystem, som er en tilstand som vi befinder vi os i, når vi fordøjer, slapper af og nyder.

Den anden del som er modpolen hedder det sympatiske nervesystem, som er den del af nervesystemet som bringer os i en aktiv tilstand hvor vi er oppe på dupperne, oppe i gear og i kontrol – kan give en følelse af, at løbe rundt i et hamsterhjul. I fagsprog kaldes det, at have et højt arousal niveau. Hvilket er super smart, fordi på den måde falder vi ikke i søvn, midt i at vi fx. holder et foredrag eller lign.

Det er faktisk sundt og mest optimalt, at veksle mellem disse to modpoler. Vores krop er organisk, det er meningen vi skal veksle mellem disse to tilstande. Problemet er dog i mellemtiden, at i dagens samfund befinder vi os for alt længe i en hamsterhjulstilstand (sympatisk aktivitet), som så bliver en grundtilstand. Dit nervesystem vænnes langsomt til, at du eksisterer fra dette sted, som defineres som ren overlevelse i kroppen.

 

DEN USYNLIGE TIGER- EN OVERLEVELSES MEKANISME FRA ET UBALANCERET STRESSET NERVESYSTEM

Dvs. formår vi ikke at komme tilbage i modpolen der hvor vi trækker os tilbage, men kører konstant i overdrive- svarer til at vi gør noget, som er helt naturstridigt. Din krop begynder langsomt, at gå fra sund stress til usund stress- din krop begynder at reagere, som om der en farlig tiger i hælene på dig konstant og ikke bare en gang i mellem. Det ved vi jo godt der ikke er, men det er din krop kommet til at tro, og derfor oplever du  stress symptomer, som kommer snigende hen over tid. Du træner din krop i at leve fra en grundtilstand i ren overlevelse og du træner en hver anden muskel i din krop.

 

DU ER ET STYKKE NATUR, LEV ORGANISK I HARMONI MED DEN OG OPNÅ INDRE RO

Bølgerne på havet er organiske og i en konstant veksel virkning, ligesom du bør være

Forestil dig at det mest optimale for os mennesker er, at leve som bølgerne i strandkanten. Jeg kan godt lide denne metafor, da den giver rigtig god mening i hverdagen. Bølgerne kan komme med massiv energi og brage ind over strandkanten, for derefter at trække sig lige så massivt tilbage. Nogle gange er bølgerne små skvulp, men balancen er der hele tiden. Forestil dig, at dit nervesystem og hverdag repræsenterer disse bølger. Du og jeg er et stykke natur og derfor giver det go mening, at der skal være en naturlig balance. Nogle dage er der bulder og brag på og på andre dage er der en rolig vuggende fornemmelse.

Når vi har været i nærkontakt med stress, skruer dit nervessytem op for sensitiviteten. Du formåede ikke i første omgang, at holde det til dage eller få perioder, derfor er det ikke længere nok, at veksle imellem dagene, men nu skal du tænke over hvordan du er i livet hver eneste dag, dette er ikke en straf, men en kærlig reminder til dig om at du skal passe på dig selv nu. Så husk, læg små pauser ind i din hverdag, tag et glas vand, spis et stykke frugt, mediter, dyrk afspændning, udspænding, lyt til en dejlig sang- alt der skaber en indre stilhed og nærvær med dig selv- mens du kigger ud af vinduet eller gå en lille tur. Du bør som udgangspunkt hele tiden være opmærksom på at trække dig tilbage og veksle mellem at være på og ikke være på. Nej, skønne du, at kigge på facebook eller instagram, er ikke en pause, det er en tilstand hvor du er på.

Lad mig vide om du kunne bruge mit indlæg, gav det mening for dig? Hvordan trækker du dig tilbage? Jeg vil elske at høre din feedback.
Kærligst

Neela Rosalina