Sov dig til en stressfri tilværelse

SÅDAN FÅR DU ET GODT SØVNMØNSTER OG REDUCERER DIT STRESSNIVEAU

Er du stresset, føler dig presset og mangler overskud så prøv at kig på dit søvnmønster efter i sømmene. Der er masser af gode tips til at opnå en dybere dejlig søvn. Der er jo i søvnen at vi restituerer efter en lang dag. Når vi sover aktiveres den del af nervesystemet som kaldes det parasympatiske nervesystem. Det er den del af nervesystemet som er i ubalance hvis du er stresset. Der skal helst være en fin balance mellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystem i din hverdag, som en naturlig vekselvirkning, men hvis du konstant er på og oppe i et højt gear mentalt så har du konstant speederen i bund på det sympatiske nervesystem og det skaber stresshormoner som kortisol.

STRESSET? MÅSKE HAR DU BRUG FOR ENDNU FLERE TIMERS SØVN END DU FÅR NU

Start med at se på hvor meget søvn du reelt får. Jeg anbefaler du går i seng kl 22.00 senest 22.30 – du skal gerne have 8-9 timers søvn, nogle fungerer godt på mindre. Er du gået ned med stress eller mærker massive symptomer herpå vil jeg opfordre dig til at sove mere end dette.

STRESS OG ELEKTRONIK- NO GO!

Dernæst skal du se på dit soveværelse. Det skal helst være et rum som er roligt og trygt, således at du fx. ikke tager dit arbejde med ind på soveværelset eller har alt for mange andre forstyrrelser. Dit soveværelse skal som udgangspunkt være frit for elektroniske devices. Sæt mobilen på fly funktion og læg computeren i et andet rum. Hvis du vil gå all in så sluk for dit trådløse internet. Alt elektronik som står og kører i nærheden af dig forstyrrer dit nervesystem. Forestil dig at du ligger og sover samtidig med at der er en som konstant står og prikker dig på din arm. Det er sådan det forstyrrer dit nervesystem og det skaber i sig selv en stresstilstand. Så ud med elektronikken, det samme gælder hvis du er så heldig at ligge i en elevationsseng. Træk den ud af stikket, det er en stor synder at ligge på sådan en, da det giver en kraftig forstyrrelse op igennem dit system, din krop vil takke dig for at slippe for denne påvirkning natten igennem.

STRESSHÅNDTERING MED LYS

Du er et stykke natur og derfor er det vigtigt at du følger lysets rytme, da det har indflydelse på hele din organisme. Følg solens sengetider, det påvirker nemlig dit hormonsystem. I dag tænder vi jo bare lys i vores bolig når det er aften, men lyset forvirrer faktisk din hjerne. Når du får kraftig lys ind i øjnene sker der en stimulering af pinealkirtlen i hjernen, som er med til at styre din døgnrytme som igen forstyrrer dit hormonsystem.

Det er derfor vigtigt at du tænker over at holde en dæmpet belysning når solen er gået ned, du kan evt. tænde stearinlys ( men ikke alt for mange, læste på et tidspunkt, det faktisk er ret usundt, da lysene afgiver giftstoffer ). Men du kan ihvertfald tænke over ikke at sidde og kigge direkte ind i en skærm, som mobil og  computer, din hjerne vil tro at det er højlys dag, og vil indrette sig derefter. Såfremt du ikke kan undvære eller undgå at sidde og stirre ind i en skærm så kan du downloade et program som hedder FLUX til din computer. Den vil langsomt fjerne det blå lys som forstyrrer din hjerne, således at du sagtens kan sidde og arbejde på din skærm uden at blive generet af det blå lys. Det samme kan du gøre på din mobil- jeg ved at iphone har en feature som hedder night vision slå denne til, og den vil langsomt blive blidere i belysningen hen mod aftenen. Mange mennesker ser fjernsyn hen mod aftenen og her er problemet det samme. Jeg er sikker på, at der med tiden vil komme selv samme feature på smart tv. Jeg har ikke hørt om det endnu, men giver det mening for dig, og mærker du rent faktisk, at lyset skærer lidt i dine øjne, vil jeg anbefale dig, at gå ind på bluelights.com og tjekke deres seje briller ud til selv samme formål.

Dit soveværelse skal være helt mørkt når du sover – lys fra dioder eller andet vil forstyrre dit system og hæmme den vigtige udskillelse af signalstoffet Melatonin. Melatonin udskilles når det er helt mørkt og gør det meget lettere at falde i søvn og opnå en god søvnkvalitet, så kroppen bliver genopbygget, repareret og forynget under søvnen. Melatonin produktionen kan du stimulere ved at udsætte dig selv for kraftigt dagslys om morgenen. Et dejlig ritual er at kigge ind i solen om morgenen – hvis du kan finde den, det jo ikke altid vi ser den, men dvæl i 10 sek mod solen både ved solopgang og solnedgang. Ritualet er med til at genskabe kontakten med naturen igen mellem dig og din krop, samt indstille dit hormonsystem. Det eneste minus er dog, at da jeg startede på dette var det jo fortsat så mørkt om morgenen i mit soveværelse, at jeg sov alt for længe.. Jeg fandt dog en genial løsning, som er denne lampe fra phillips (Se billedet). Det er et vækkeur med en lampe som indstilles til, at vække mig med en fin lille solopgang og fuglekvidrer- jeg vækkes blidt på denne måde. Jeg husker hvordan jeg tidligere vågnede med chokbølger gennem kroppen bare ved lyden af min alarm fra mobilen. Selv om jeg havde sat den på den mildeste harpe musik – ja så blev jeg stadig vækket til hjertebanken og ubehag fordi mit system var i konstant alarmberedskab. I dag er det en fryd at vågne så mildt og blidt.

Lampen som imiterer en blid solopgang- lampen står normalt under min seng, grundet diode lyset som forstyrrer mit mørkekammer.

Lampen som imiterer en blid solopgang- lampen står normalt under min seng, grundet diode lyset som forstyrrer mit mørkekammer.

Jeg vil elske at høre fra dig, og håber du kunne bruge noget af ovenstående, måske du får lyst til, at prøve noget af det af i din hverdag.  
Kærligst

Neela Rosalina